dijous, 15 de desembre del 2022

DÉU ÉS AMB NOSALTRES

Comentari de l’evangeli (Mt 1,18-24) per: J.A.Pagola

 

Evangeli.-          

18 El naixement de Jesús, el Messies, fou d'aquesta manera: Maria, la seva mare, estava unida amb Josep per acord matrimonial i, abans de viure junts, ella es trobà que havia concebut un fill per obra de l'Esperit Sant. 19 Josep, el seu espòs, que era un home just i no volia difamar-la públicament, resolgué de desfer en secret l'acord matrimonial. 20 Ja havia pres aquesta decisió, quan se li va aparèixer en somnis un àngel del Senyor que li digué:

--Josep, fill de David, no tinguis por de prendre Maria, la teva esposa, a casa teva: el fruit que ella ha concebut ve de l'Esperit Sant. 21 Tindrà un fill, i li posaràs el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble.

22 Tot això va succeir perquè es complís allò que el Senyor havia anunciat pel profeta: 23 La verge concebrà i tindrà un fill, i li posaran el nom d'Emmanuel , que vol dir «Déu amb nosaltres».

24 Quan Josep es despertà, va fer el que l'àngel del Senyor li havia manat i va prendre a casa la seva esposa. (Mt 1,18-24.BCI)

Comentari.-

La festa de Nadal està tan desfigurada que sembla gairebé impossible avui d’ajudar algú a comprendre el misteri que s’hi amaga. Potser hi ha un camí, però l’ha de fer cadascú. No consisteix a entendre grans explicacions teològiques, sinó a viure una experiència interior humil davant Déu.

Les grans experiències de la vida són un regal, però, d’ordinari, només les viuen les persones que estan disposades a rebre-les. Per viure l’experiència del Fill de Déu fet home, cal preparar-se per dins. L’evangelista Mateu ens ve a dir que Jesús, el nen que neix a Betlem, és l’únic que podem anomenar amb tota veritat «Emmanuel», que significa «Déu amb nosaltres». Però què vol dir això? Com pots tu «saber» que Déu és amb tu?

Tingues valor per quedar-te tot sol. Busca un lloc tranquil i assossegat. Escolta’t a tu mateix. Apropa’t silenciosament al més íntim del teu ésser. És fàcil que experimentis una sensació tremenda: que n’estàs de sol a la vida; que lluny són totes aquelles persones que t’envolten i que t’hi sents unit per l’amor. T’estimen molt, però són fora de tu.

Segueix en silenci. Potser sentis una impressió estranya: tu vius perquè estàs arrelat en una realitat immensa i desconeguda. D’on t’arriba la vida? Què hi ha al fons del teu ésser? Si ets capaç d’«aguantar» una mica més el silenci, probablement comencis a sentir temor i, alhora, pau. Ets davant del misteri últim del teu ésser. Els creients en diuen Déu.

Abandona’t a aquest misteri amb confiança. Déu et sembla immens i llunyà. Però, si t’obres a ell, el sentiràs proper. Déu és en tu sostenint la teva fragilitat i fent-te viure. No és com les persones que t’estimen des de fora. Déu és en el teu mateix ésser.

Segons Karl Rahner, «aquesta experiència del cor és l’única amb què es pot comprendre el missatge de fe de Nadal: Déu s’ha fet home». Ja no estaràs mai sol. Ningú no està sol. Déu és amb nosaltres. Ara saps «alguna cosa» de Nadal. El pots celebrar, gaudir i felicitar. Pots gaudir amb els teus i ser més generós amb els qui pateixen i viuen tristos. Déu és amb tu.

José Antonio Pagola
Traductor: Francesc Bragulat

Comentari al comentari.-

Per: Jaume Rpcabert


La festivitat del Nadal, tal i com avui majoritàriament l’estem celebrant, és molt allunyada –desfigurada diu l’homilia- de com veritablement l’hauríem de celebrar. La societat de consum, el neocapitalisme en definitiva, ha imposat la seva llei que no és altre que vetllar perquè els seus interessos estiguin per sobre de qualsevol altre cosa. És per aquesta raó que sense cap escrúpol, desfigura el que faci falta per tal que qualsevol activitat humana, celebració festiva o fins i tot fúnebre, estigui controlada per l’esmentada societat de consum, o sigui pels més despietats interessos econòmics.

Apropar-se al que comporta commemorar el naixement de Jesús, és malauradament una tasca que el món que ens envolta ho fa molt difícil: sembla gairebé impossible avui d’ajudar algú a comprendre el misteri que s’hi amaga. No consisteix a entendre grans explicacions teològiques, sinó a viure una experiència interior humil davant Déu.

Arribat a aquest punt l’homilia l’evangelista Mateu ens ve a dir que Jesús, el nen que neix a Betlem, és l’únic que podem anomenar amb tota veritat «Emmanuel», que significa «Déu amb nosaltres». Però què vol dir això? Com pots tu «saber» que Déu és amb tu?

Per descobrir aquest important interrogant l’homilia ens diu sense embuts: Tingues valor per quedar-te tot sol. Busca un lloc tranquil i assossegat. Escolta’t a tu mateix. Apropa’t silenciosament al més íntim del teu ésser. És fàcil que experimentis una sensació tremenda: que n’estàs de sol a la vida; que lluny són totes aquelles persones que t’envolten i que t’hi sents unit per l’amor. T’estimen molt, però són fora de tu.

Arribat a aquest punt tant complexa segueix dient-nos: tu vius perquè estàs arrelat en una realitat immensa i desconeguda. D’on t’arriba la vida? Què hi ha al fons del teu ésser? Si ets capaç «d’aguantar» una mica més el silenci, probablement comencis a sentir temor i, alhora, pau. Ets davant del misteri últim del teu ésser. Els creients en diuen Déu.

Abandona’t a aquest misteri amb confiança. Déu et sembla immens i llunyà. Però, si t’obres a ell, el sentiràs proper. Déu és en tu sostenint la teva fragilitat i fent-te viure. No és com les persones que t’estimen des de fora. Déu és en el teu mateix ésser.

Segons un dels grans teòlegs del Concili Vaticà II, Karl Rahner, «aquesta experiència del cor és l’única amb què es pot comprendre el missatge de fe de Nadal: Déu s’ha fet home». Ja no estaràs mai sol. Ningú no està sol. Déu és amb nosaltres. Ara saps «alguna cosa» de Nadal. El pots celebrar, gaudir i felicitar. Pots gaudir amb els teus i ser més generós amb els qui pateixen i viuen tristos. Déu és amb tu.

El Nadal, és evident que no vol dir no celebrar-lo, ni tampoc vol dir que ens hàgim de tancar en algun monestir per així practicar una austeritat allunyada de les propostes del neocapitalisme. Vol dir actuar amb seny per –amb tota l’alegria i goig del món- celebrar amb família aquest memorable esdeveniment i interiorment ser conseqüent amb el significat únic del Nadal que no és altre que Déu és amb nosaltres.

Al·leluia Mt 1,23

La verge tindrà un fill, i li posaran Emmanuel, Déu-és-amb-nosaltres.

Amigues i amics, som a les acaballes del temps d’Advent, temps de preparació del Nadal, de preparar-lo a consciència, aprofundint amb el que aquesta homilia ens ha proposat per reflexionar i, a partir d’aquesta preparació, ser el més conseqüents que la nostra condició humana ens permeti. Per tot cristià,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada