dijous, 25 de novembre del 2021

QUÈ ÉS VIURE DESPERTS?

 Evangeli (Lc 21,25-28.34-36) i comentari,de J.A,Pagola

 Evangeli.-  

25 »Després hi haurà senyals prodigiosos en el sol, la lluna i les estrelles. A la terra, les nacions viuran amb angoixa, alarmades pel bramul de la mar i per les onades embravides. 26 La gent defallirà de por i d'ansietat pel que succeirà arreu de la terra, perquè fins i tot els estols celestials trontollaran. 27 Llavors veuran el Fill de l'home venint en un núvol amb gran poder i majestat. 28 Quan tot això comenci a succeir, redreceu-vos i alceu el cap, que el vostre alliberament s'acosta.

 

 34 »Vosaltres estigueu alerta: que l'excés de menjar o l'embriaguesa o les preocupacions de la vida no afeixuguin el vostre cor, perquè de cop i volta, com un llaç, us trobaríeu a sobre aquell dia, 35 que caurà sobre tots els habitants de la terra. 36 Vetlleu, doncs, i pregueu en tot moment perquè us pugueu escapar de tot això que ha de succeir i us pugueu presentar sense temor davant el Fill de l'home. (Lc 21,25-28.34-36.BCI)

Comentari.-

Jesús no es va dedicar a explicar una doctrina religiosa perquè els seus deixebles l’aprenguessin correctament i la difonguessin després per tot arreu. No era aquest el seu objectiu. Ell els parlava d’un «esdeveniment» que estava ja succeint: «Déu s’està introduint al món. Vol que les coses canviïn. Només cerca que la vida sigui més digna i més feliç per a tothom».

Jesús a això li deia el «Regne de Déu». Hem d’estar molt atents a la seva vinguda. Hem de viure desperts: obrir bé els ulls del cor; desitjar ardentment que el món canviï; creure en aquesta bona notícia que triga tant a fer-se realitat plena; canviar de manera de pensar i d’actuar; viure cercant i acollint el «Regne de Déu».

No és estrany que, al llarg de l’evangeli, escoltem tantes vegades la seva crida insistent: «vigileu», «estigueu atents a la seva vinguda», «viviu desperts». És la primera actitud de qui es decideix a viure la vida com la va viure Jesús. La primera cosa de la que hem de tenir cura per seguir els seus passos.

«Viure desperts» vol dir no caure en l’escepticisme i la indiferència davant la marxa del món. No deixar que el nostre cor s’endureixi. No quedar-se només en queixes, crítiques i condemnes. Despertar activament l’esperança.

«Viure desperts» vol dir viure de manera més lúcida, sense deixar-se arrossegar per la insensatesa que de vegades sembla envair-ho tot. Atrevir-se a ser diferents. No deixar que s’apagui en nosaltres el desig de cercar el bé per a tothom.

«Viure desperts» significa viure amb passió la petita aventura de cada dia. No desentendre’s de qui ens necessita. Seguir fent aquests «petits gestos» que aparentment no serveixen per a res, però que sostenen l’esperança de les persones i fan la vida una mica més amable.

«Viure desperts» significa despertar la nostra fe. Cercar Déu en la vida i des de la vida. Intuir-lo molt a prop de cada persona. Descobrir-lo atraient-nos a tots cap a la felicitat. Viure no només dels nostres petits projectes, sinó atents al projecte de Déu.

José Antonio Pagola
Traductor: Francesc Bragulat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada