dijous, 12 de gener del 2023

DEIXAR-SE BATEJAR PER L’ESPERIT DE JESÚS

Comentari de l’evangeli (Jn 1,29-34) per: J.A.Pagola

 Evangeli.-          

En aquell temps, Joan veié que Jesús venia i digué: «Mireu l'anyell de Déu, que pren damunt seu el pecat del món. És aquell de qui jo deia: Després de mi ve un home que m'ha passat davant, perquè, abans que jo, ell ja existia. Jo no sabia qui era, però vaig venir a batejar amb aigua perquè ell es manifestés a Israel». Després Joan testificà: «He vist que l'Esperit baixava del cel com un colom i es posava damunt d'ell. Jo no sabia qui era, però el qui m'envià a batejar amb aigua em digué: «Aquell sobre el qual veuràs que l'Esperit baixa i es posa és el qui bateja amb l'Esperit Sant». Jo ho he vist, i dono testimoniatge que aquest és el Fill de Déu».

Comentari.- 

Els evangelistes s’esforcen per diferenciar bé el baptisme de Jesús del baptisme de Joan. No cal confondre’ls. El baptisme de Jesús no consisteix a submergir els seus seguidors a les aigües d’un riu. Jesús submergeix els seus en l’Esperit Sant. L’evangeli de Joan ho diu de manera clara. Jesús posseeix la plenitud de l’Esperit de Déu, i per això pot comunicar als seus aquesta plenitud. La gran novetat de Jesús consisteix que Jesús és «el Fill de Déu» que pot «batejar amb Esperit Sant».

Aquest baptisme de Jesús no és un bany extern, semblant al que alguns han pogut conèixer potser a les aigües del Jordà. És un «bany interior». La metàfora suggereix que Jesús comunica el seu Esperit per penetrar, amarar i transformar el cor de la persona.

Aquest Esperit Sant és considerat pels evangelistes com a «Esperit de vida». Per això, deixar-se batejar per Jesús vol dir acollir el seu Esperit com a font de vida nova. El seu Esperit pot potenciar en nosaltres una relació més vital amb ell. Ens pot portar a un nivell nou d’existència cristiana, a una nova etapa de cristianisme més fidel a Jesús.

L’Esperit de Jesús és “Esperit de veritat”. Deixar-se batejar per ell és posar veritat al nostre cristianisme. No deixar-se enganyar per falses seguretats. Recuperar una vegada i una altra la nostra identitat irrenunciable de seguidors de Jesús. Abandonar camins que ens desvien de l’evangeli.

L’Esperit de Jesús és «Esperit d’amor», capaç d’alliberar-nos de la covardia i de l’egoisme de viure pensant només en els nostres interessos i benestar. Deixar-se batejar per ell és obrir-se a l’amor solidari, gratuït i compassiu.

L’Esperit de Jesús és «Esperit de conversió» a Déu. Deixar-se batejar per ell vol dir deixar-se transformar lentament per ell. Aprendre a viure amb els seus criteris, actituds, cor i sensibilitat envers els qui viuen patint.

L’Esperit de Jesús és «Esperit de renovación». Deixar-se batejar per ell és deixar-se atreure per la novetat creadora. Ell pot despertar el millor que hi ha a l’Església i donar-li un «cor nou», amb més capacitat de ser fidel a l’evangeli.

José Antonio Pagola
Traductor: Francesc Bragulat

 

Comentari al comentari.-

Per: Jaume Rocabert

L’homilia és un cop més una sacsejada a les nostres malaurades maneres d’entendre el missatge de Jesús difoses per un model religiós molt aviciat a unes determinades pràctiques i normes obligatòries, més que l’aprofundiment del contingut del seu missatge d’amor, de lliurament vers els demés i també, conseqüentment, de crítica i denúncia contra tot allò que pretén l’anul·lació i massificació de dones i homes vers un inconscient i servil cristianisme: El baptisme de Jesús no consisteix a submergir els seus seguidors a les aigües d'un riu, o a una determinada cerimònia baptismal, Jesús submergeix els seus a l’Esperit Sant. L’evangeli de Joan ho diu de manera clara. Jesús posseeix la plenitud de l’Esperit de Déu, i per això pot comunicar als seus aquesta plenitud.

La metàfora suggereix que Jesús comunica el seu Esperit per penetrar, estimar i transformar el cor de la persona. Aquest Esperit Sant és considerat pels evangelistes com a «Esperit de vida». Per això, deixar-se batejar per Jesús vol dir acollir el seu Esperit com a font de vida nova. El seu Esperit pot potenciar en nosaltres una relació més vital amb ell. Ens pot portar a un nou nivell d’existència cristiana, a una nova etapa de cristianisme més fidel a Jesús. L’Esperit de Jesús és «Esperit de conversió» a Déu. Deixar-se batejar per ell vol dir deixar-se transformar lentament per ell. Aprendre a viure amb els seus criteris, actituds, cor i sensibilitat envers els qui viuen patint. L’Esperit de Jesús és Esperit de renovació. Deixar-se batejar per ell és deixar-se atraure per la novetat creadora. Ell pot despertar el millor que hi ha a l’Església i donar-li un cor nou, amb més capacitat de ser fidel a l'evangeli. L’Esperit de Jesús és “Esperit de veritat”. Deixar-se batejar per ell és posar veritat al nostre cristianisme. 

Deixar-nos batejar per l’Esperit de Jesús és deixar que aquest Esperit d’amor, ens alliberi de la covardia i de l’egoisme de viure pensant només en els nostres interessos i benestar. Deixar-se batejar per ell és obrir-se a l’amor solidari, gratuït i compassiu.

Al·leluia Jo 1,14a.12a

El qui és la Paraula es va fer home

i plantà entre nosaltres el seu tabernacle.

A tots els qui l’han rebut,

els concedeix poder ser fills de Déu.

 

Després de tantes festes i celebracions aquesta homilia ens transporta al punt neuràlgic del que cal que sigui l’essència de les nostres conviccions cristianes. Cal que, amb l’ajuda de l’Esperit de Déu, ens conjurem a adequar la nostra fe no al que masses vegades ha estat un reguitzell de normatives i obligacions, de cerimònies i rituals, per tal que la nostra fe sigui viva, personal i plena d’aquest Esperit de Jesús que l’homilia ens ha recomanat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada