dijous, 18 de juny del 2020

SEGUIR JESÚS SENSE POR*

Evangeli (Mt 10,26-33) - Diumenge, 21 de juny de 2020), i comentari de J.A.Pagola

Evangeli: 

En aquell temps, Jesús digué als seus apòstols: «No tingueu por dels homes. No hi ha cap secret que tard o d'hora no sigui revelat; no hi ha res amagat que tard o d'hora no sigui conegut. Allò que us dic en la fosca, digueu-ho a plena llum, allò que us dic a cau d'orella, proclameu-ho des dels terrats. I no tingueu por dels qui maten només el cos, però no poden matar l'ànima. Tingueu por més aviat del qui pot perdre a l'infern tant l'ànima com el cos. No venen dos pardals per pocs diners? Doncs, ni un d'ells no cau a terra si no ho permet el vostre Pare. Però a vosaltres, Déu us té comptats cada un dels cabells. No tingueu por: valeu més que tots els ocells plegats. A tothom que em reconegui davant els homes, també jo el reconeixeré davant el meu Pare del cel, però a tothom que em negui davant els homes, també jo el negaré davant el Pare del cel». (Mt 10,26-33)

Comentari
El record de l’execució de Jesús era encara 10,26-33molt recent. Per les comunitats cristianes circulaven diverses versions de la seva passió. Tots sabien que era perillós seguir algú que havia acabat tan malament. Es recordava una frase de Jesús: «El deixeble no és més que el seu mestre». Si a ell li han dit Belcebú, ¿què no diran dels seus seguidors?
Jesús no volia que els seus deixebles es fessin falses il·lusions. Ningú no pot pretendre seguir-lo de veritat sense compartir d’alguna manera la seva sort. En algun moment algú ens rebutjarà, maltractarà, insultarà o condemnarà. Què cal fer?
La resposta li surt a Jesús des de dins: «No tingueu por de tots ells». La por és dolenta. No ha de paralitzar mai els seus deixebles. No han de callar. No han de cessar de propagar el seu missatge per cap motiu.
Jesús els explica com han de situar-se davant la persecució. Amb ell ha començat ja la revelació de la Bona Notícia de Déu. Han de confiar. El que encara és «secret» i «amagat» per a molts, un dia se sabrà: es coneixerà el Misteri de Déu, el seu amor a l’ésser humà i el seu projecte d’una vida més feliç per a tothom.
Els seguidors de Jesús estan cridats a prendre part des d’ara en aquest procés de revelació: «Allò que us dic en la fosca, digueu-ho a plena llum». Allò que els explica al vespre, abans de retirar-se a descansar, ho han de comunicar sense por «en ple dia». «Allò que sentiu a cau d’orella, pregoneu-ho des dels terrats». Allò que els xiuxiueja a cau d’orella perquè penetri bé en el seu cor, ho han de fer públic.
Jesús insisteix que no tinguin por. «Tot aquell qui em reconegui», res ha de témer. L’últim judici serà per a ell una sorpresa joiosa. El jutge serà «el meu Pare del cel», el qual us estima sense fi. El defensor seré jo mateix, que «el reconeixeré». Qui pot infondre més esperança enmig de les proves?
Jesús imaginava els seus seguidors com un grup de creients que saben «posar-se de part seva» sense por. Per què som tan poc lliures per obrir nous camins més fidels a Jesús? Per què no ens atrevim a plantejar de manera senzilla, clara i concreta l’essencial de l’evangeli?
*.- José Antonio Pagola
Traductor: Francesc Bragulat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada