divendres, 9 de novembre del 2018

NOMÉS LES COSES FETES AMB EL COR APORTEN VALOR RELIGIÓS ALS NOSTRES ACTES


Selecció del comentari de Frai Marcos a l’evangeli d’avui (Mc 12, 38-44)

CONTEXT
Jesús és el gran pedagog. I en aquest fragment de l’evangeli de Marc demostra que el seu ensenyament és d’una enorme profunditat, tot i l’aparent simplicitat del relat. Tot el seu missatge se centre en denunciar la parafernàlia religiosa externa que no té cap valor espiritual, i dir-nos que l’únic que importa és l’interior de cada persona.
Marc avui parla de les vídues pobres per a donar-nos exemple del que significa tenir una fe autèntica, una confiança absoluta.
Primer ens parla dels «mestres de la Llei, que els agrada fer el fatxenda, amb les seves llargues vestidures, passejant-se per les places (vg. Mc 12, 38) i que «devoren els béns de les vídues i fan veure que preguen llargament. Per això aquests seran judicats amb més rigor». (Mc 12,40).
Després ens parla de la vídua que dóna el que té a diferència dels rics que donen el que els hi sobra. Nosaltres, per prudència, potser diríem a la vídua: «no donis les dues úniques monedes que tens als sacerdots, guarda-te’n una pel teu menjar». Jesús ha criticat durament el comportament extern dels rics i ara fa palès la riquesa espiritual de la viuda. A ella sí que li val el comportament extern, perquè reflexa la seva actitud envers Déu. Prescindint de qualsevol càlcul especulatiu es deixa portar pel seu sentiment religiós més genuí.

EXPLICACIÓ
Cal tenir present que els rics tiraven les monedes des d’una certa distància perquè el dring que feien en xocar amb el bronze de les bústies en forma d’embut, disposades al llarg de la paret del temple, perquè tothom se n’adonés. Tanmateix, les dues monedes de la vídua, tenien el valor més ínfim del mercat, i no dringaven. En realitat constituïen  una quantitat ridícula. Avui serien equivalents a dos cèntims d’euro.
Però el Mestre deia a la gent que l’escoltava: «Us asseguro que aquesta viuda pobra ha tirat al tresor més que tots els altres». (Mc 12,43)
Jesús profunditza en la idea de la netedat del cor, ja exposada en l’A.T, i la proposa, principalment als deixebles, com a model de vida i exemple d’actitud religiosa. La frase «amen dico vobis» amb que comença aquest fragment d’evangeli en la versió llatina, vol dir que es tracta d’un concepte important. Déu només es mira el cor de les persones, aquesta és l’aportació de Jesús al concepte de «religiositat autèntica».
Selecció i redacció: Salvador Sol
Veure original: http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.ht


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada