dimecres, 16 d’octubre del 2019

CORRECCIÓ D'UN ERROR

Per Antoni Ferret

Si  Lv 20: 10 diu:
Si algú comet adulteri amb la muller d'un altre, tant l'adúlter com l'adúltera seran condemnats a mort.

Dt 22: 22 diu:
Si un home és sorprès jaient amb una dona casada, tots dos han de morir, l'home i la dona.

Doncs així
la frase de Joan, a Jn 8: 5
"Moisès en la Llei ens ordenà d'apedregar aquestes dones"

És errònia, és a dir: és falsa!
per atribuir la pena a la dona sola
per atribuir-li la pena d'apedregament (molt més greu que la simple pena de mort)

He sentit, llegit... aquesta frase dotzenes de vegades, i sempre l'he creguda. Milions de cristians /es l'han sentida o llegida dotzenes de vegades. Milions de creients estan equivocats en una cosa molt important, i molt negativa.

Qui es va equivocar, amb resultat d'augmentar, psicològicament, la pena d'una persona ja prou cruelment castigada,  d'augmentar el desprestigi social de les dones, d'augmentar la duresa (ja prou superexcessiva) del text bíblic?
Els mestres de la Llei i els fariseus?, o l'evangelista?

Jo opino que, en l'època de redacció del text de Joan (o de donar per validats els textos escrits prèviament), cap al final del segle I, destruït el temple pels romans (any 70), i molt probablement també destruïda molta documentació, és quasi segur que Joan va haver d'escriure la frase de memòria (sense poder-la confrontar).

Però de lo que es tractaria ara seria impedir que aquest error es vagi propagant més i més en el futur. Les noves edicions bíbliques haurien de portar una nota explicativa. I els mossens haurien de tenir cura, en cas de comentar aquesta escena, de rectificar l'error.

A l’escrit de l’Antoni cal afegir-hi dos comentaris:

1.- Me permito informar a todos los que han recibido el mensaje de Antoni Ferret que el pasaje de Juan 7,53 a 8,11 es considerado por la edición del Nuevo Testamento de Mateos-Shöekel (ed. 1987) como totalmente apócrifo: lo quitan incluso del texto y lo ponen en apéndice.
Antonio Duato
Atrio

2.- De tota manera,  sigui o no apòcrifa el passatge de Joan del 7,53 a 8,11, cal llegar bé el que diu l’evangelista: «Llavors els mestres de la Llei i els fariseus li van portar una dona que havia estat sorpresa en el moment de cometre adulteri». El text no especifica la situació civil de la dona, i no és un tema menor. Perquè en el Levitic llegim: «Si algú comet adulteri amb la muller d'un altre, tant l'adúlter com l'adúltera seran condemnats a mort)» (Lv 8,10) Per tant, a l’adulter se’l castiga amb pena de mort perquè pren la dona d’un altre. Si la dona està lliure de compromís matrimonial el càstig només va per ella.
La Bíblia també parla del càstig per violació, però això és un altre tema.

Salvador Sol
CSXXIG

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada