dilluns, 8 d’abril del 2019

L’EVANGELI DE JESÚS EN LLENGUATGE D’AVUI


Apunts,  10a..Trobada (Curs 2018-2019).
Text original: José Arregui http://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios.html

Hem de trobar paraules noves, per explicar que la voluntat de Déu és que siguem feliços. Perquè la felicitat ens fa bons, no les lleis mi els dogmes.

La paraula «feliços», es trobà 50 vegades en el N.T. Les benaurances són un resum de les alternatives proposades per Jesús i un programa de vida. És un manera d’explicar la màgia de Déu: fer-nos feliços només pel fet de ser bons. 

Però Jesús també va dir que havia vingut al món amb el foc i l’espasa. No pas per cremar-lo o matar-lo, sinó per fer el que avui en diríem «la revolució» dels valors. Com una invitació a resistir el mal i a imaginar un món diferent. Enfrontant-se a les lleis injustes i a les estructures religioses del passat. Avui Jesús passaria per ser un revolucionari i se’l condemnaria per anar a favor dels drets humans. L’església, el consideraria un heretge..
Se’ns diu que Jesús curava, que feia miracles. Avui els exegetes tradueixen la paraula miracle per fets extraordinaris, que no anaven contra les lleis naturals. Però el que sabem del cert és que bàsicament curava amb apropant-se als més dèbils, entenent el sofriment de les persones, acollint-les...
Jesús donava «salut» perdonant el «pecat», que en el seu temps eren la mateixa cosa. A ell no li preocupava el pecat sinó les ferides que aquest deixava obertes. Ell mateix era una bona notícia, i feia una crida a la conversió i a incorporar al seu grup a prostitutes i recaptadors de impostos.
Les esglésies, han abusat de la paraula «culpa». Però Jesús mirava el futur: «vés i no pequis més», va dir a la samaritana. «No tingueu por, jo estic amb vosaltres» i junts farem un món millor
Jesús modificava el llenguatge de l’A.T. quan era convenient: «Heu sentit que es deia, però jo us dic...». Hem de ser conscients que «No vivim en una època de canvi, sinó en un canvi d’època». Per tant, ens cal trobar el llenguatge adequat per explicar avui les veritats de sempre. Cal tornar a Jesús. Descobrint-lo a través del missatge nuclear de l’evangeli. Cal deixar que Jesús «visqui en nosaltres» com va confessar Pau.
Cal tenir la gosadia de dir «prou» a tot allò que denigra les persones: les realitats socials de pobresa i marginació, de migracions massives i de règims corruptes...
Apunts de: Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada