diumenge, 29 de setembre del 2024

 POTENCIAR LA SECTA A LA QUE PERTENECEMOS, ES IDOLATRÍA*

 Selecció d’algunes Claus per interpretar l’evangeli ( MC 9,38-48) seguint el comentari de Fray Marcos – Fe adulta

 

 CONTEXT

En el text d’avui, Jesús ha de renyar als seus deixebles pel seu afany de superioritat. S’enpenyen en ser ells els qui el moviment que està naixent a l’entorn de Jesús. Amb el pretext  de mantener l’essència,  el que están buscan són privilegis.

“Qui no és contra nosaltres, és amb nosaltres”. La traducció més fiable del grec diría: “perquè no ens segueixen", que vol dir que ells van pel davant.

Cal anar en compta amb el que es podrien interpretar com cntradiccions evangéliques. Mateu (12, 30) diu exactament el contrai: "Qui no està amb nosaltres està en contra nostra”.
La contradicció només ho sembla. Aquesta frase de Mateu es refereix a que la pertinença no ve de forma natural, no forma part de l’ADN. Es necesita fer un esforç verdader per entrar al Regne.

Marc el que vol dir, és que ningú queda exclòs d’entrada. Tots aquells que busquen sincerament el bé dels humans, estan a favor del Regne de Déu que predica Jesús, encara que no el coneguin.

En contra de tots el moviments religiosos de l’època, saduceus, fariseus, Qumran, etc., Jesús anuncia un Déu que és amor i no exclou ningú, tampoc els pecadors.

Considerar absoluta qualsevol idea de Déu com si fos definitiva, és propi de fanatisme i intransigencia.

Al pasar per Samaria i no ser ben rebuts, un deixebles demana a Jesús que faci baixar foc del cel i els destrueixi. Jesús es limita a dir: no sabeu de quin esperit sou. Després de dos mil anys seguim sense saber de que va l’esperit de Jesús.

No es tracte tant de tolerar el dolent dels altres, sinó d’apreciar el que hi ha bo en ells.

En els dos segles que separen la primera lectura (Nm 11,25-29) veiem la mateixa actitud. Des de l’evangeli fins a dia d’avui, han pasat vint segles, i encara no ens mogut ni un milímetre. Seguim separant els que “no són dels nostres".

Cal dir-ho aixó de clar. Pels éssers humans ha estat molt pitjor la idolatria teísta que l’ateisme. Les més grans barbaritats de la história s’han fet en nom de Déu.

L’esèrit de Jesús va molt més enllà del que abasta el cristianisme oficial. S’ha encunyat una frase últimamente: "patrimoni de la humanitat", que podria aplicar-se a Jesús sense cap tipus de restricció: Crist no és de l’Església. El missatge de Jesús no es pot tancar a cap església o congregació religiosa. Jesús va intentar que totes les religions, inclint-hi la seva,  descobriessin que l’únic objectiu de toyes elles és fer éssers cada vegada més humans.

Ha arribat el moment de canviar els paràmetres de pertinença. Hem d’oblidar-nos de si “tenim papers” de cristians o de budistes o de mahometans, i valorar si de veritat estem a favor del bé de tots els humans.

Però “a aquell que allunya de mi un d'aquests petits que tenen fe”…  Petit no significa nen, sinó el qui encara té una fe pusil·lànime i poc consolidada. La Vulgata ho tradueix per "pusillis" d’on prové la nostra paraula "pusil·lànime". És a dir, aquell que encara no ha arribar a una fe adulta.

“Si la teva mà et fa caure!… Són frases construides a l’estil semític, per contrast. No s’han d’agafar al peu de la lletra. La ma o l’uull o el peu no et poden fer caure.  No es tracte de prescindir d’allò que és indispensable, sinó d’advertiment del que és més important.

 

*.-https://www.feadulta.com/es/evangelios-y-comentarios/391-marcos.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada