dijous, 10 de novembre del 2022

SENSE PERDRE LA PACIÈNCIA

 Comentari de l’evangeli (Lc 21,5-18) per: J.A.Pagola

 

Evangeli.-

Alguns parlaven del temple i de com estava decorat amb pedres precioses i amb ofrenes votives. Jesús digué:

--De tot això que veieu, vindran dies que no en quedarà pedra sobre pedra; tot serà enderrocat.

Començament de les calamitats

Llavors li preguntaren:

--Mestre, ¿quan passarà tot això i quin serà el senyal que està a punt de succeir?

Ell digué:

--Estigueu alerta, no us deixeu enganyar. En vindran molts que es valdran del meu nom i diran: "Sóc jo", i també: "El temps arriba." No aneu darrere d'ells. Quan sentireu parlar de guerres i de revoltes, no us esglaieu: cal que això succeeixi primer, però la fi no vindrà de seguida.

10 Després els va dir:

--Un poble s'alçarà contra un altre poble, i un regne contra un altre regne; 11 hi haurà grans terratrèmols i pertot arreu fams i pestes, fets espantosos i grans senyals al cel.

12 »Però abans de tot això us agafaran, us perseguiran, us portaran a les sinagogues i a les presons i us faran comparèixer davant els reis i els governadors per causa del meu nom. 13 Serà una ocasió de donar testimoni. 14 Estigueu decidits a no preparar-vos la defensa: 15 jo mateix us donaré una eloqüència i una saviesa que cap dels vostres adversaris no serà capaç de resistir o de contradir. 16 Sereu traïts fins i tot pels vostres pares, germans, parents i amics, i en mataran alguns de vosaltres. 17 Tothom us odiarà per causa del meu nom. 18 Però no es perdrà ni un de sol dels vostres cabells. (Lc 21,5-18.BCI)

 

Comentari.-

Lluc recull les paraules de Jesús sobre les persecucions i la tribulació futures subratllant de manera especial la necessitat d’enfrontar-se a la crisi amb paciència. El terme emprat per l’evangelista vol dir enteresa, resistència, perseverança, capacitat de mantenir-se ferm davant les dificultats, paciència activa.

Amb prou feines es parla de la paciència en els nostres dies, i no obstant això poques vegades haurà estat tan necessària com en aquests moments de greu crisi generalitzada, incertesa i frustració.

Són molts els qui viuen avui a la intempèrie i, no podent trobar recer en res que els ofereixi sentit, seguretat i esperança, cauen en el desànim, la crispació o la depressió.

La paciència de la que es parla a l’evangeli no és una virtut pròpia d’homes forts i valents. És més aviat l’actitud serena de qui creu en un Déu pacient i fort que encoratja i condueix la història, de vegades tan incomprensible per a nosaltres, amb tendresa i amor compassiu.

La persona animada per aquesta paciència no es deixa pertorbar per les tribulacions i crisis dels temps. Manté l’ànim serè i confiat. El seu secret és la paciència fidel de Déu, que, malgrat tanta injustícia absurda i tanta contradicció, continua la seva obra fins a complir les seves promeses.

A l’impacient, l’espera se li fa llarga. Per això es crispa i es torna intolerant. Encara que sembla ferm i fort, en realitat és feble i sense arrels. S’agita molt, però construeix poc; critica constantment, però sembra poc; condemna, però no allibera. L’impacient pot acabar en el desànim, el cansament o la resignació amarga. Ja no espera res. No infon esperança mai.

La persona pacient, per contra, no s’irrita ni es deixa deprimir per la tristesa. Contempla la vida amb respecte i fins i tot amb simpatia. Deixa ser als altres, no anticipa el judici de Déu, no pretén imposar la seva pròpia justícia.

No per això cau en l’apatia, l’escepticisme o el desistiment. La persona pacient lluita i combat dia rere dia, precisament perquè viu animada per l’esperança. «Si lluitem i treballem, és perquè tenim posada l’esperança en el Déu viu» (1 Timoteu 4,10).

La paciència del creient s’arrela en el Déu «amic de la vida». Tot i les injustícies que trobem en el nostre camí i dels cops que dóna la vida, tot i tant patiment absurd o inútil, Déu continua la seva obra. En ell posem els creients la nostra esperança.

José Antonio Pagola
Traductor: Francesc Bragulat

Comentari al comentari.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada