diumenge, 16 de febrer del 2020

JESÚS ÉS UNA REALITAT HISTÒRICA

I
Apunts,  6a..Trobada (Curs 2019-2020).

Que Jesús de Natzaret fos un personatge històric és important perquè acredita que la revelació de Déu als homes ha estat un fet real; que Jesús ha posat Déu en la història universal dels homes: «El qui és la Paraula s’ha fet home i ha habitat entre nosaltres» (Jn 1,14)

Ningú no pot dubtar de la condició humana de Jesús, perquè està inscrit en el cens oficial» de la Judea del s.I.  Els evangelistes defineixen que ha estat pels humans una bona notícia, i els historiadors de l’època l’han descrit com «una bona persona que va morir a la creu» (Flavi Josep. Llibre XVIII, «Antiguitats jueves»).

Els evangelis –diu Pannikar--  s’han escrit en «el llenguatge simbòlic de la fe , per dirigir-se a la realitat». Es tracte de narracions senzilles per explicar veritats transcendents. El sentit profund de Nadal, per exemple, ens diu, més enllà de la cova, els àngels i els pastors, que: 
-       «En Jesús l’encarnació de Déu és va manifestar d’una forma absoluta». I, que «tots els qui l’han rebut, els qui creuen en el seu nom, els ha concedit de ser fills de Déu» (Jn 1,12).

-  El Jesús històric va associat a l’existència real de Joan el Baptista. Dos personatges complementaris que uneixen l’antic i el nou testament.

Joan va batejar Jesús com ho feia amb els altres. Jesús va viure entre nosaltres com un «jueu marginal» (John P. Meier). I avui segueix «viu» donant vida a aquells que creuen en ell: «Viurà –diu l’Escriptura-- el qui és just per la fe.(Rm 1,17). I Pau es posa com exemple: «Ja no sóc jo qui visc; és Crist qui viu en mi».(Ga 2,20)

Aquesta informació històrica sobre el Baptista, tant si ens ve de fonts cristianes com d’historiadors paganes, recolzen l’autenticitat històrica de Jesús de Natzaret, Joan era «com el sagrament preparatori per a la vinguda del messies». Batejava amb aigua i predicava conversió. Jesús, a qui Joan denomina «Fill de Déu« i «Anyell de Déu», batejarà amb la força de l’Esperit i la seva predicació serà Bona Nova per a tothom. «El moviment de Joan --com ha escrit John Dominic Crossan— es va acabar amb la seva mort». El moviment de Jesús va prendre embranzida després de la crucifixió del Mestre.

L’historiador judeo-romà també va escriure: «Annàs denuncià Jaume, germà de Jesús anomenat el Crist, que alguns dels seus contemporanis consideraven el Messies», (llibre XX de la col·lecció esmentada) 

Apunt de Salvador Sol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada