ASSEGUTS A LA VORA DEL CAMÍ
Comentari a l’evangeli (Mc 10,46-52) escrit per: J.A.Pagola
Evangeli.-
En aquell temps, Jesús sortí de Jericó amb els seus deixebles i amb molta gent. Vora el camí hi havia assegut, demanant caritat, un cec que es deia Bartimeu. Quan sentí dir que passava Jesús de Natzaret, començà a cridar: «Fill de David, Jesús, compadiu-vos de mi». Tothom el renyava per fer-lo callar, però ell cridava encara més fort: «Fill de David, compadiu-vos de mi». Jesús s'aturà i digué: «Crideu-lo». Ells criden el cec i li diuen: «Anima't i vine, que et crida». El cec llançà la capa, s'aixecà d'una revolada i anà cap a Jesús. Jesús li preguntà: «Què vols que et faci? Ell respon: «Rabuni, feu que hi vegi». Jesús li diu: «Ves, la teva fe t'ha salvat». A l'instant hi veié, i el seguia camí enllà.
Comentari.
Al començament, al cristianisme se’l coneixia com «el Camí» (Fets dels Apòstols 18,25-26). Més que entrar en una nova religió, «fer-se cristià» era trobar el camí encertat de la vida, caminant darrere les petjades de Jesús. Ser cristià significa per a ells «seguir» Crist. Això és fonamental, allò decisiu.
Avui les coses han canviat. El cristianisme ha conegut durant aquests vint segles un desenvolupament doctrinal molt important i ha generat una litúrgia i un culte molt elaborats. Ja fa molt de temps que el cristianisme és considerat com una religió.
Per això no és estrany trobar-se amb persones que se senten cristianes senzillament perquè estan batejades i compleixen els seus deures religiosos, encara que mai no s’hagin plantejat la vida com un seguiment de Jesucrist. Aquest fet, avui força generalitzat, hauria estat inimaginable en els primers temps del cristianisme.
Hem oblidat que ser cristians és «seguir» Jesucrist: moure’ns, fer passos, caminar, construir la nostra vida seguint les seves empremtes. El nostre cristianisme es queda de vegades en una fe teòrica i inoperant o en una pràctica religiosa rutinària. No transforma la nostra vida en seguiment de Jesús.
Després de vint segles, la contradicció més gran dels cristians és pretendre ser-ho sense seguir Jesús. S’accepta la religió cristiana (com se’n podria acceptar una altra), ja que dóna seguretat i tranquil·litat davant «allò desconegut», però no s’entra en la dinàmica del seguiment fidel a Crist.
Estem cecs i no veiem on és l’essencial de la fe cristiana. L’episodi de la guarició del cec de Jericó és una invitació a sortir de la nostra ceguesa. Al començament del relat, Bartimeu «s’està assegut a la vora del camí». És un home cec i desorientat, fora del camí, sense capacitat de seguir Jesús. Guarit de la seva ceguesa per Jesús, el cec no només recobra la llum, sinó que es converteix en un veritable «seguidor» del seu Mestre, ja que, des d’aquell dia, «el seguia camí enllà». És la guarició que necessitem.
José
Antonio Pagola
Traductor:
Francesc Bragulat
Comentari al comentari.
Per: Jaume Rocabert
En l’homilia del Pagola o dels seus col·laboradors, pel Diumenge 27 d’octubre de l’any litúrgic B, que se’ns ofereixen amb el títol, “Contra la jerarquia de poder”, té com a fonament els fragments (46-52) del capítol 10 de l’evangeli de Marc.
En l’inici de l’homilia del proper diumenge 27 d’octubre, sens ofereix una introducció històrica de com era aquell incipient moviment que va promoure Jesús de Natzaret i que amb el temps ha esdevingut convertit en religió multitudinària en determinats indrets de la geografia terrestre, però malauradament amb divisions conceptuals de aquell moviment cristià que des de el segle XVI resta dividit en conceptes i formes notablement diferents, malgrat que hi hagi una unitat conceptual en la figura del Crist: Al començament, al cristianisme se’l coneixia com «el Camí» (Fets dels Apòstols 18,25-26). Més que entrar en una nova religió, «fer-se cristià» era trobar el camí encertat de la vida, caminant darrere les petjades de Jesús. Ser cristià significa per a ells «seguir» Crist. Això és fonamental, allò decisiu. Avui les coses han canviat. El cristianisme ha conegut durant aquests vint segles un desenvolupament doctrinal molt important i ha generat una litúrgia i un culte molt elaborats. Ja fa molt de temps que el cristianisme és considerat com una religió.
És discutible si aquesta divisió existent és positiva o negativa. Aparentment podria semblar negativa, però si el més important no són les formés sinó el contingut evangèlic i teològic, hom té l’oportunitat de descobrir-hi entre els seus teòlegs i biblistes de cadascun de les variants, quelcom que pot ajudar-lo a seguir amb més fidelitat no la pròpia religió, sinó el missatge de Jesús.
L’homilia ens diu: Per això no és estrany trobar-se amb persones que se senten cristianes senzillament perquè estan batejades i compleixen els seus deures religiosos, encara que mai no s’hagin plantejat la vida com un seguiment de Jesucrist. Aquest fet, avui força generalitzat, hauria estat inimaginable en els primers temps del cristianisme.
Arribat en aquest punt, l’homilia ens descriu de manera planera però sense embuts: Hem oblidat que ser cristians és «seguir» Jesucrist: moure’ns, fer passos, caminar, construir la nostra vida seguint les seves empremtes. El nostre cristianisme es queda de vegades en una fe teòrica i inoperant o en una pràctica religiosa rutinària. No transforma la nostra vida en seguiment de Jesús.
Després de vint segles, la contradicció més gran dels cristians és pretendre ser-ho sense seguir Jesús. S’accepta la religió cristiana (com se’n podria acceptar una altra), ja que dóna seguretat i tranquil·litat davant «allò desconegut», però no s’entra en la dinàmica del seguiment fidel a Crist.
El darrer paràgraf de l’homilia, sens ofereix aprofundir amb l’actitud del cec de Jericó, per tal de saber-hi trobar el canvi mental que ens ajudi a seguir les petjades de Jesucrist: Estem cecs i no veiem on és l’essencial de la fe cristiana. L’episodi de la guarició del cec de Jericó és una invitació a sortir de la nostra ceguesa. Al començament del relat, Bartimeu «s’està assegut a la vora del camí». És un home cec i desorientat, fora del camí, sense capacitat de seguir Jesús. Guarit de la seva ceguesa per Jesús, el cec no només recobra la llum, sinó que es converteix en un veritable «seguidor» del seu Mestre, ja que, des d’aquell dia, «el seguia camí enllà». És la guarició que necessitem.
Al·leluia 2Tm 1,10b
Jesucrist, el nostre salvador,
ha desposseït la mort del poder que tenia,
i amb la Bona Nova de l'Evangeli,
ha fet resplendir la llum de la vida.
Una nova homilia que, com de costum, és una reflexió clara i concisa del moment actual del cristianisme d’avui dia, on les noves generacions, molt especialment, s’han desconnectat totalment de la, diguem-ne, religió dels seus progenitors. Bàsicament (parlo de la que vàrem viure els que ja tenim una edat, durant el franquisme), una religió que s’havia acomodat als interessos de la dictadura i, conseqüentment, radicalment allunyada de l’esperit evangèlic. Un religió que en aquest Estat que no és el nostre, sovint les normatives són molt diferents de les d’altres països del nostre entorn tot i que també la jerarquia de molts països segueixen una línia molt conservadora i allunyada del missatge de Jesús.