DÉU NO ABANDONA NINGÚ
Comentari a l’evangeli (Lc 4,21-30) escrit per: J.A.Pagola
Evangeli.-
Passats els dies que manava la Llei de Moisès referent a la purificació d'ells, els pares de Jesús el portaren a Jerusalem per presentar-lo al Senyor, complint el que prescriu la Llei, que tot noi fill primer sigui consagrat al Senyor. També havien d'oferir en sacrifici «un parell de tórtores o dos colomins», com diu la Llei del Senyor.
Hi havia llavors a Jerusalem un home que es deia Simeó. Era un home just i pietós que esperava l'hora en què Israel seria consolat, i tenia en ell l'Esperit Sant. En una revelació, l'Esperit Sant li havia promès que no moriria sense haver vist el Messies del Senyor. Anà, doncs, al temple, guiat per l'Esperit, i quan els pares entraven amb el nen Jesús, per complir amb ell el que era costum segons la Llei, Simeó el prengué en braços i beneí Déu dient: «Ara, Senyor, deixeu que el vostre servent se'n vagi en pau, com li havíeu promès. Els meus ulls han vist el Salvador que preparàveu per presentar-lo a tots els pobles; llum que es reveli a les nacions, glòria d'Israel, el vostre poble». El seu pare i la seva mare estaven meravellats d'això que es deia d'ell.
Simeó va beneir-los i digué a Maria, la seva mare: «Aquest noi serà motiu que molts caiguin a Israel i molts d'altres s'alcin; serà una senyera combatuda, i a tu mateixa una espasa et traspassarà l'ànima; així es revelaran els sentiments amagats als cors de molts».
Hi havia també una profetessa, Anna, filla de Fanuel, de la tribu d'Aser. Era d'edat molt avançada: havia viscut set anys amb el seu marit, però havia quedat viuda fins aleshores, als vuitanta-quatre anys. Mai no es movia del temple, dedicada nit i dia al culte de Déu amb dejunis i oracions. Ella, doncs, que es trobava allà a la mateixa hora, donava gràcies a Déu i parlava del nen a tots els qui esperaven el temps en què Jerusalem seria redimida.
Quan hagueren complert tot el que ordenava la Llei del Senyor, se'n tornaren a Galilea, al seu poble de Natzaret.
El noi creixia i es feia fort, era entenimentat i Déu li havia donat el seu favor.
Comentari.
Encara avui es dóna entre els cristians un cert «elitisme religiós» que és indigne d’un Déu amor infinit. N’hi ha que pensen que Déu és un Pare estrany que, encara que té milions i milions de fills i filles que van naixent generació rere generació, en realitat només es preocupa de debò dels seus «preferits». Déu sempre actua així: escull un «poble elegit», sigui el poble d’Israel o l’Església, i s’hi aboca totalment, deixant els altres pobles i religions en un cert abandonament.
Més encara. S’ha afirmat amb tota tranquil·litat que «fora de l’Església no hi ha salvació», citant frases com la tan coneguda de sant Cebrià, que, treta del seu context, resulta esgarrifosa: «No pot tenir Déu per Pare qui no té l’Església per Mare».
És cert que el Concili Vaticà II ha superat aquesta visió indigna de Déu afirmant que «ell no és lluny d’altres que enmig d’ombres i imatges cerquen el Déu desconegut, perquè a tots dóna vida, alè i tota cosa i com a salvador vol que tots els homes se salvin» (Lumen gentium 16), però una cosa són aquestes afirmacions conciliars i una altra els hàbits mentals que continuen dominant la consciència de molts cristians.
Cal dir-ho amb tota claredat. Déu, que crea tothom per amor, viu bolcat sobre totes i cadascuna de les seves criatures. A tots crida i atrau cap a la felicitat eterna en comunió amb ell. No hi ha hagut mai un home o una dona que hagi viscut sense que Déu l’hagi acompanyat des del fons del mateix ésser. Allà on hi ha un ésser humà, sigui quina sigui la seva religió o el seu agnosticisme, allà hi ha Déu suscitant la seva salvació. El seu amor no abandona ni discrimina ningú. Com diu sant Pau: «Déu no fa distinció de persones.» (Romans 2,11).
Rebutjat al seu propi poble de Natzaret, Jesús recorda la història de la vídua de Sarepta i la de Naaman el sirià, tots dos estrangers i pagans, per fer veure amb tota claredat que Déu es preocupa dels seus fills, encara que no pertanyin al poble elegit d’Israel. Déu no s’ajusta als nostres esquemes i les nostres discriminacions. Tots són els seus fills i filles, els qui viuen a l’Església i els qui l’han deixada. Déu no abandona ningú.
José
Antonio Pagola
Traductor:
Francesc Bragulat
Comentari al comentari
Per: Jaume Rocabert
En l’homilia de l’equip del Pagola, pel Diumenge 2 de febrer, que se’ns ofereixen amb el títol, “Déu no abandona ningú” té com a fonament els fragments (22-40) del capítol 2 de l’evangeli de Lluc.
En el primer paràgraf de l’homilia, se’ns descriu un comentari que ha aconseguit tenir una notable acollida entre els que creuen que Déu vetlla bàsicament pels que participen en tots els actes religiosos... Encara avui es dóna entre els cristians un cert «elitisme religiós» que és indigne d’un Déu amor infinit. N’hi ha que pensen que Déu és un Pare estrany que, encara que té milions i milions de fills i filles que van naixent generació rere generació, en realitat només es preocupa de debò dels seus «preferits». Déu sempre actua així: escull un «poble elegit», sigui el poble d’Israel o l’Església, i s’hi aboca totalment, deixant els altres pobles i religions en un cert abandonament.
Fins no fa tants anys: S’ha afirmava amb tota tranquil·litat que «fora de l’Església no hi ha salvació», citant frases com la tan coneguda de sant Cebrià, que, treta del seu context, resulta esgarrifosa: «No pot tenir Déu per Pare qui no té l’Església per Mare».
Malgrat que els detractor del: Concili Vaticà II, van intentar per tots els mitjans enterrar les conclusions del Concili, aquelles conclusions han sobreviscut i òbviament han superat aquesta visió indigna de Déu afirmant que «ell no és lluny d’altres que enmig d’ombres i imatges cerquen el Déu desconegut, perquè a tots dóna vida, alè i tota cosa i com a salvador vol que tots els homes se salvin» (Lumen gentium 16), però una cosa són aquestes afirmacions conciliars i una altra els hàbits mentals que continuen dominant la consciència de molts cristians.
Cal dir-ho amb tota claredat. Déu, que crea tothom per amor, viu bolcat sobre totes i cadascuna de les seves criatures. A tots crida i atrau cap a la felicitat eterna en comunió amb ell. No hi ha hagut mai un home o una dona que hagi viscut sense que Déu l’hagi acompanyat des del fons del mateix ésser. Allà on hi ha un ésser humà, sigui quina sigui la seva religió o el seu agnosticisme, allà hi ha Déu suscitant la seva salvació. El seu amor no abandona ni discrimina ningú. Com diu sant Pau: «Déu no fa distinció de persones.» (Romans 2,11).
En aquest darrer paràgraf de l’homilia, se’ns descriu categòricament que mentre Jesús era: rebutjat al seu propi poble de Natzaret, Jesús recorda la història de la vídua de Sarepta i la de Naaman el sirià, tots dos estrangers i pagans, per fer veure amb tota claredat que Déu es preocupa dels seus fills, encara que no pertanyin al poble elegit d’Israel. Déu no s’ajusta als nostres esquemes i les nostres discriminacions. Tots són els seus fills i filles, els qui viuen a l’Església i els qui l’han deixada. Déu no abandona ningú.
Al·leluia Lc 2,32
Llum que es revelarà a les nacions
i glòria d'Israel, el poble de Déu.
Una nova homilia en la qual es desmitifica allò que molts pretenen creure i fer creure, doncs els molesta i molt que Jesús ens hagi ensenyat que Déu no s’oblida de ningú, ni dels més pobres ni tampoc dels més rics. El que més els preocupa i els neguiteja, és la preferència pels més pobres, els més desvalguts i pels que han estat foragitats, de les seves vivent-des, de les seves terres i de la seva Palestina de tota la seva vida. Malauradament per molts creients amb molt poder, però també sense aquest poder, menyspreen els emigrants i, molt especialment si aquests, a més de ser pobres, tenen un altre color en el seu rostre. Volen ignorar que Déu ens estima a tots, sense fer diferencies pel color del rostre ni per els seu poder adquisitiu. La realitat, però, és que es seus preferits, són –agradi o no agradi als més potentats- els que menys tenen per viure, o pateixen més discriminació social, com a conseqüència de la seva pobresa.